Tütün Bağımlılığı  Sigara Alışkanlığı

Tütün, dünyada en yanlış kullanılan maddelerden biridir. Nikotin, tütünün bağımlılık yapan kimyasalıdır. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması kişilerde psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşmasına sebep olur. Tütün ürünlerinde 4000 üstü kimyasal madde yer almaktadır. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı 6 milyon ölüme neden olduğu düşünülüyor.Solunan, burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içerdiği bilinmektedir.

Sigara Ve Tütün Ürünlerinin Yol Açtığı Sağlık Sorunları

1. Kalp ve damar rahatsızlıkları
  2. Akciğer rahatsızlıkları ve KOAH
  3. Damar tıkanıklığı ve felç riski
  4. Midede gastrit, ülser ve mide kanseri, akciğer ve gırtlak kanserleri
  5. Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri
  6. Ağız kokusu ve dişlerde sararma, diş eti çekilmesi
  7. Hamilelikte sigara içilmesi erken doğum, çeşitli gelişim bozuklukları, doğum sonrası sütün kesilmesine yol açabilir.

Sigarayı bıraktıktan sonra...

1. Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzdan arınmaya başlar.
  2. Sigarayı bıraktıktan 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düzelmeye başlar.
  3. Sigarayı bıraktıktan 12 saat sonra zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan çıkar ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmaya başlar.
  4. Sigarayı bıraktıktan 2 gün körelen tat ve koku duyularınız keskinleşir.
  5. Sigarayı bıraktıktan 2 hafta ve 3 ay içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
  6. Sigarayı bıraktıktan 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerlerler toparlanır.
  7. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl içinde kalp krizi riski %50 azalır.
  8. Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanseri riski % 50 düşerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana gelir.

Sigara İle Bunları Biliyor musunuz?

Dünyada her yıl 7 milyon kişi sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanımı nedeniyle ölmektedir.

Sigarayı Bırakmak İçin 10 Adım:

1. Sigarayı bırakmak için bir tarih belirleyin.
      2. Etrafınızda sigara, çakmak, kibrit ve kül tablaları gibi tetikleyici tüm malzemeleri atın.
      3. Sigarayı bırakmak için başlangıçta ulaşılabilir hedefler koyun.
      4. Dikkatinizi çekebilecek spor, resim gibi aktiviteler belirleyin.
      5. Zorlandığınız anlarda başta olmak üzere sık sık duş alın ve dişlerinizi fırçalayın.
      6. Sağlıklı beslenmenize özen gösterin, günde en az 2 litre su tüketin.
      7. Sigara isteğinizi arttıracak kafein, toplantı gibi ortamlardan bir süre uzak durun.
      8. Bitki çayı, su, soda, meyve suyu tüketin ve sakız çiğneyin.
      9. Temiz hava alın.
      10. Sigara içmek arzusu hissederseniz 10 kez derin nefes alıp verin. Nefes egzersizi rahatlatıcıdır.

Türk Adventist Vakfı sigarayı bırakmak için nasıl destek sağlar?

Türk Adventist Vakfı, sigarayı bırakmak için profesyoneller tarafından hazırlanmış destek planını tüm insanların erişebilmesi için 2 adet video haline getirmiştir. Eğitimimize katılın ve eğitimle ilgili iki soruya doğru yanıt verin.

Sigara bırakma eğitim planının amacı, sigaranın bırakılması ve onu izleyen süreçte ortaya çıkan nikotin yoksunluğu ile güçlü bir şekilde mücadele etmektir.

Türk Adventist Vakfı tütün bağımlıları için ücretsiz eğitim desteği sağlar. Sigara ile en zor mücadele psikolojiktir. Sigara kullanım isteği ile başa çıkma, tekrarı önleme, yoksunluk belirtileriyle başa çıkmanız için sizlere faydalı olmayı umuyoruz.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sigarayı Bırakın

Sigarayı bırakmak için lütfen eğitim videomuzu izleyiniz.

tütün bağımlılığı